26 aprilie 2008

#29 (3:2)

Formatul 3:2 al SLR-urilor are un quelque chose special. Mult mai apropiat de felul în care vede ochiul uman (faţă de VGA-ticul 4:3, evident), te face să te simţi cumva mai "acasă"... Pesemne omului nu îi e dat degeaba să tindă a antropomorfiza totul. Poate totul pleacă de la acel "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul".
Din nefericire, cu primul imperativ au avut protopărinţii probleme. Cum s-or fi simţind Adam şi Eva acum, ştiind că din cauza greşelii lor omenirea întreagă, urmaşii lor, sunt prin definiţie victime (e drept, însă, cu atât mai mult potenţiali eroi) ale suferinţei ori ale propriei incapacităţi de a-l recunoaşte pe Acela ? Cel puţin din felul în care noi, cei de azi, vedem lucrurile, trebuie să fie groaznic.
Oricum, legat de asta, socot că bine zice Abatele Pierre că e total nefericită sintagma de "păcat originar", stigmat ce ne urmăreşte încă de la naştere, preferând-o în schimb pe cea de "rană originară", eliberând fiinţa umană post-edenică de o vină care, orice s-ar spune, îi este mai degrabă excesiv atribuită.

2 comentarii:

lordice spunea...

la chestia cu ochiul uman conteaza distanta focala mai mult decat formatul.

Andrei spunea...

Distanta focala a cui ? Distanta focala a ochiului uman e constanta, ca nu ii poti da 'zoom'... :)
Cele bune!