20 mai 2016

#126 (rolul fotografiei de peisaj)

Natura în povestirea „Arhiereul” (și în multe altele, de altfel) de Cehov (vol. „Logodnica și alte povestiri”, Polirom, 2013). E semnul delicat, simbolul subtil, dar omniprezent al unei alte lumi, superioare cea reală, față de care cea materială, sublunară este absurdă, efemeră, nedreaptă, plină de durere, rătăcire și eșec existențial.
Poate că acesta este rolul fundamental al fotografiei de peisaj: surprinzând natura în momentele ei sublime, să evoce nelăsându-ne, deci, să uităm adevărata Lume. Căci doar o întâmplare este moartea.

17 mai 2016

„Oitzarisme Storytelling cu Andrei Baciu, la F64 - 6 mai 2016” - înregistrarea completă

Înregistrarea primului eveniment din seria „Oitzarisme Storytelling”, la care subsemnatul a fost onoarea să fie invitat, poate fi văzută aici:

Mulțumiri încă o dată lui Cristian și echipei „F64”.
Sper să vă placă!:)

4 mai 2016

„Haiku from Romania”, pe 10 mai la „Întâlnirile Muzicale Varşoviene”




Unsprezece fotografii din seria „Hibernal haiku” a subsemnatului constituie sursa de inspirație pentru patru „cunoscuţi compozitori și interpreți polonezi de muzică contemporană”, astfel luând naștere „Haiku from Romania”. Primul concert a avut deja loc pe 14 aprilie, la Wrocław, iar cel de-al doilea se va desfășura pe 10 mai, la Varșovia.

„Întâlnirile Muzicale Varșoviene, ajunse la ediție 30, jubiliară, vor avea loc în capitala polonă în perioada 7-13 mai. Festivalul există din 1986, este organizat de Uniunea Compozitorilor din Polonia și se află sub patronajul ministrului Culturii și Patrimoniului Național. Este unul dintre cele mai importante festivaluri care prezintă laolaltă muzică veche și nouă și primul care a abordat această formulă. Însemnătatea sa este demonstrată de interesul major manifestat de artiștii polonezi și străini care își propun proiectele. Manifestarea se bucură în fiecare an de interpreți renumiți, de un repertoriu interesant structurat, de un public tot mai numeros. Potrivit formulei alese, Festivalul prezintă lucrări importante de muzică veche și nouă, promovează piese ale compozitorilor contemporani, create în mare parte special pentru Festival, lucru care-i subliniază semnificația.

ICR Varșovia susţine participarea la Întâlnirile Muzicale Varșoviene cu lucrarea muzicală „HAIKU FROM ROMANIA", bazată pe fotografiile artistului român Andrei Baciu, în data de 10 mai.

Lucrarea „HAIKU PENTRU ROMÂNIA" a fost comandată de Institutul Polonez al Muzicii şi Dansului cunoscuţilor compozitori și interpreți polonezi de muzică contemporană Tadeusz Wielecki (directorul prestigiosului Festival Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană", cea mai mare manifestare de gen din Europa Est-Centrală), Ryszard Latecki (vicepreşedintele Asociaţiei Poloneze de Muzică Contemporană), Szabolcs Esztenyi şi Hubert Zemler. Piesa reprezintă o incursiune în spaţiul minimalist al fotografiei poetice din ciclul „Winterly Haiku" de Andrei Baciu. „Poet al fotografiei", el creează imagini extrem de subtile, cu un puternic mesaj poetic. Sunt surprinse pustietatea şi tăcerea, expresia şoaptei şi a mişcării minimale, vastitatea peisajului de iarnă şi strigătul păsărilor care conduce atenţia la „aici şi acum". Fotografiile lui Andrei Baciu reprezintă sursa creatoare pentru partiturile de muzică contemporană ale lucrării mai sus menţionate.

Publicul polonez va avea prilejul să asculte „HAIKU FROM ROMANIA" în cadrul ciclului de concerte - expoziţii cu titlul Partituri Fotografice, incluse în programul Întâlnirile Muzicale Varșoviene.

Provocarea pe care o adresează artiştilor invitaţi organizatorii Partiturilor Fotografice este aceea a căutării relaţiei dintre imagine şi sunet, dintre fotografie şi muzica contemporană, a întâlnirii creatoare dintre fotografi şi muzicieni în cercul muzicii contemporane. În timpul fiecărui concert, publicul descoperă fotografiile - partituri, interpretate, la un anumit moment, de muzicieni. Seria Partiturilor Fotografice are deja tradiţie şi un public consacrat. Fiecare concert-expoziție este o premieră, scopul Partiturilor Fotografice fiind crearea de opere muzicale noi, inspirate de fotografie.”

http://icr.ro/varsovia/haiku-from-romania-la-intalnirile-muzicale-varsoviene
https://www.youtube.com/watch?v=asmoPfLA-3A
https://www.youtube.com/watch?v=rdJV362yPrU
https://www.youtube.com/watch?v=CDbl3bYxpSc
https://www.youtube.com/watch?v=x4Qqg7MIPFs