19 august 2016

„De ce sărbătorim fotografia?” – 19 august, Ziua Internațională a Fotografiei


Articolul de pe blogul „F64”, aici: http://blog.f64.ro/2016/08/16/de-ce-sarbatorim-fotografia/.

Răspunsul subsemnatului, mai jos:

Ieșiseră la o plimbare doi pești tineri într-o frumoasă dimineață de vară. La un moment dat, apare un pește mai în vârstă: „Salutare, băieți! Minunată apa astăzi, nu-i așa?”. „Minunată, da, minunată!”, răspund aceștia, însă imediat ce peștele matur se îndepărtează, cei doi se întreabă mirați: „Ce-o fi aia apă?”
Pe undeva, la fel stau lucrurile cu fotografia astăzi – este peste tot, însă nu sunt deloc sigur că îi conștientizăm așa cum ar trebui prezența și natura ei profundă. Totodată, limbaj fiind, fotografia are și ea principiile sale de funcționare, gramatica ei specifică. Or, dacă nu le cunoaștem și dacă nu „vorbim” fotografie, riscăm să ne „vorbească” ea pe noi. Și-ar fi păcat.
Ca atare, fotografia trebuie – merită – sărbătorită pentru a o cunoaște mai bine, pentru a lua act, chiar, de mirabilele sale haruri. Dintre care cel mai mare, sunt sigur, este acela de a-și dezorbi privitorii. Aceasta, dacă vor și ei, desigur.

10 august 2016

„Căutându-l pe Eminescu” – tabără fotografică la Ipotești, 14-17 iulie 2016




„Fotografi din patru judeţe ale ţării s-au aflat în perioada 14-17 iulie 2016 la Ipoteşti, judeţul Botoşani, în Tabăra Foto Ipotești „Căutându-l pe Eminescu”. Aceasta a cuprins ateliere de fotografie şi un itinerariu pe urmele marelui poet naţional. Proiectul este în desfăşurare, astfel că în luna ianuarie 2017 se va organiza o expoziţie de fotografie cu lucrările realizate de pasionaţii de fotografie.

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” din judeţul Botoşani, având ca parteneri Clubul Fotografilor FOCUS Botoşani, Clubul Fotografilor Iaşi, ce îşi desfăşoară activitatea la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, şi Revista „Satul”, a organizat timp de patru zile Tabăra Foto Ipotești „Căutându-l pe Eminescu”. Aceasta s-a adresat pasionaţilor de fotografie din judeţele Botoşani, Iaşi, Braşov şi Prahova, şi s-a bucurat de participarea artistului fotograf Andrei Baciu, în calitate de invitat special.” Articolul complet, pe site-ul Clubului Fotografilor din Iași.

Un reportaj realizat de Radio România Actualități, aici:


Un altul, pe Radio Trinitas, aici:


La Somax TV, aici:


În fine, o emisiune la TVR Iași, dincoace: