30 decembrie 2023

Mai ceva ca Solomon, bălăriile-bijuterii (1)

 


„28. Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. 29. Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. 30. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?” (Evanghelia după Matei, cap. 6).





26 decembrie 2023

„Profil de fotograf” - interviu pentru photosetup.ro

 



https://www.photosetup.ro/blog/andrei-baciu.html

Cum a apărut pasiunea pentru fotografie și când s-a transformat în profesie?

Pasiunea pentru fotografie a apărut acum aproape douăzeci de ani când, student fiind, mi-am cumpărat un telefon mobil care avea o cameră foto atașabilă. Cea din urmă reprezenta inițial doar o curiozitate, pe mine mă interesa de fapt telefonul. Totuși, nu a durat mult până când Fotografia m-a cucerit iremediabil.

Nu sunt, nu am fost, nu intenționez să devin fotograf profesionist. Sunt, ca și acum douăzeci de ani, amator. Bucuria pe care o simt de fiecare dată când ies la pozat îmi amintește însă că termenul „amator” vine de la verbul „a iubi”.

 

Care sunt provocările pe care le întâmpini cel mai des în cadrul proiectelor tale?

În acest moment al vieții, cred că cea mai mare provocare o constituie timpul – lipsa lui, mai precis. Oricum, am sesizat că foarte rar poți găsi condițiile ideale pentru a crea. Mereu există un inconvenient sau altul, dar de multe ori tocmai aceste neajunsuri te pot ajuta să îți definești mai clar și responsabil termenii și, astfel, să duci la capăt proiectele pe care le-ai început. Sau măcar să îți fie limpede de ce renunți la ele sau le lași să mai aștepte o vreme.


Din punctul tău de vedere, ce reprezintă o fotografie bună?

O fotografie care își atinge scopul, dacă scopul în sine este bun, respectiv bine determinat. O fotografie care produce emoție, adică o înălțare a sufletului. În fine, o fotografie care mărturisește frumusețea incredibilă a acestei lumi, în contrast cu urâtul și impostura timpului nostru.


Ce preferințe ai, ca gen de fotografie?

 Simt nevoia să fac fotografii lucrurilor care mă mișcă, care au și profunzime, nu doar suprafață. Cred, prin urmare, că cel mai potrivit răspuns este că practic o fotografie poetică, fie că subiectele ei sunt scene din natură, fie că sunt ipostaze felurite ale cotidianului.


 Ce echipament utilizezi în prezent și de ce l-ai ales?

Am un Canon 7D Mark II și obiective de la 10 la 300 de milimetri. Am ales acest model pentru că semăna cel mai bine cu vechiul meu aparat, pe care l-am folosit până s-a tocit (la propriu), anume un Canon 40D. Am avut această marcă încă de la început și nu am simțit niciodată nevoia de o schimbare. Aparatura trebuie să fie o prelungire a propriei ființe și sensibilități, nu un obstacol pentru exprimarea acestora.

 

Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?

Am câteva idei de proiecte, unele mai limpede, altele mai vag conturate, însă principalul plan este să mă bucur în continuare de faptul că sunt viu și, deci, de Fotografie.


Un sfat pentru cei ce sunt la început de drum în domeniul fotografiei?

Așa cum sugeram mai sus, în primul rând să nu uite că Fotografia nu e despre fotografie, ci despre viață. Apoi, să se mobileze interior cu cât mai multe valori fotografice și culturale, să cunoască în profunzime limbajul acestui mediu de exprimare sau să nu uite să fie recunoscători pentru toate acestea. În măsura în care aceste cuvinte ale mele au vreo greutate, pot asigura pe oricine că toate aceste lucruri reprezintă nu o piedică, ci, dimpotrivă, niște unelte extraordinare pentru a te bucura și mai mult de Fotografie.

3 octombrie 2023

Selectat în volumul colectiv „Light, Glorious Light” publicat de LensWork

 


Am bucuria ca una dintre fotografiile mele să fi fost selectate în volumul colectiv de anul acesta publicat de editura americană „LensWork”.

„Light, Glorious Light

Announcing the 2023 LensWork Community Book Project

As we’ve done for the last seven years, this book will feature the work of our readers — like you! perhaps you! — printed with the quality you’ve come to expect from us. This promises to be an important and substantial survey of the LensWork community, subscribers as well as non-subscribers.

First, everyone who enters will receive a copy of the finished book later this year — in November 2023.

Entries must celebrate light in some form or another — direct light, natural light, artificial light, sunlight, moon light, spotlight, filtered light. Light need not be the subject, but it must be a visible and important component of the image.

Each photographer who is selected for publication will be limited to one image.”