17 decembrie 2008

'War, Inc.' (2008)

Comentariu pe care tocmai m-am simţit dator să îl fac pe câteva site-uri ce recenzează filmul 'War, Inc.' (2008), cu John Cusack. Dată fiind ora târzie a redactării, autorul, slugă plecată, vă roagă a ierta dezlânarea şi eventuala incoerenţă a rândurilor de mai jos.


"Acest film nu este conceput spre a atrage gratuit-socant atentia in vederea vandabilitatii, asa cum se intampla de obicei la Hollywood (Red Hot Chili Peppers, "Californication" - does this ring a bell?). E o radiografie dureros de corecta a realitatii de astazi. Nu povestea conteaza, nu faptul ca mor multi tipi si nici ca (se pare ca) cei trei vor trai fericiti pana la adanci batranete. Toate astea sunt doar pretexte pentru a spune lucrurilor - de azi, nu din viitor - pe nume.
Nu de dragul bastinasilor s-au dus americanii in Irak sa-l faca praf pe Saddam, nu pentru pace, libertate si intelegere intre popoare se moare in toate razboaiele si atentatele tampite ce au loc in chiar clipa asta in lume, nu din imaculata, feciorelnica diplomatie a fost semnat tratatul de la Ialta in '45, cand maretele puteri ale Vestului au lasat jumatate de lume plagii rosii, spre a reveni peste 50 de ani in straie de salvatori ce iti interzic transhumanta, transformandu-te in simpla piata de desfacere, nu, ca sa inchei aleator enumeratia, de dragul poporului nigerian s-au dus acolo marile companii petroliere, lasandu-i in infinita lor bunatate pe bietii africani sa moara de foame in jurul rafinariilor ce scot profituri incalculabile.
Ci din lacomie, din pofta de putere, din acute dureri in cot in privinta soartei oricarui altuia decat propria piele. Si in privinta asta, exista niste replici-cheie in film. De exemplu, ''teroristii' ce o rapesc pe Natalie ii arata acesteia ca pt ei e doar 'un joc' chestia cu atentatele: libertatea, independenta si alte asemenea sunt pretexte atat pentru ocupatori, cat si pentru ocupati. Etc.
Actiunea e doar un suport, cliseele caracteriologice de aici sunt intentionat ingrosate, tocmai pentru a arata ca de fapt nu despre ele e vorba. C'mon! (vorba lor).

Inca ceva: oare de ce sa fi fost filmul asta asa de putin difuzat in SUA ? Oare pentru ca loveste exact acolo unde doare ? Pentru ca am ajuns chiar sa ne para 'cool' sa nu vedem padurea din cauza copacilor, pentru ca imparatul este, iata, de fapt gol?

:)

Numai bine,
Andrei "

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tot binele și ție, Andrei. Dau link la comentariul tău, mi-a plăcut.
Sărbători fericite!

Andrei spunea...

merci beaucoup, Andi.
Sarbatori fericite si tie!