24 ianuarie 2015

#125 (fotografia și iarna)

Nu încape vorbă că iarna este un anotimp extrem de ofertant – chit că fotografiezi peisaje, chit că nu. Cred că, cel puțin în ceea ce-l privește pe subsemnatul, o parte semnificativă din fascinația exercitată de iarnă rezidă în curiozitatea (metafizică) de a vedea cum arată și cum poate să meargă mai departe tot ceea ce este viu în acest anotimp care, prin definiție, aduce cu sine anularea sau, cel puțin, inhibarea vieții. Dacă e adevărat că, pentru a cunoaște ceva, trebuie să-i și cunoști limitele, atunci poate că iarna, vreme a morții, reprezintă un interval oportun pentru a afla câte ceva dintre tainele… vieții.

În ciuda înghețului, a zăpezii, a frigului, cele ce sunt (fie la nivel vizibil, fie supravizibil) – sunt în continuare sau se pregătesc să fie din nou. Și pentru a te afla față în față cu acest miracol merită să înfrunți orice condiție, meteo sau personală. Te simți, așa, mai viu.

N-aș putea face o listă punctuală cu provocări, în sensul propriu al cuvântului, și aceasta poate pentru că nu am simțit niciodată că a face fotografii iarna reprezintă o provocare. Termenii în care gândesc țin doar de bucuria reală de a ieși afară și de a fotografia. Adaptându-mă, firește, logistic la situație. Nu poți face fotografii iarna în tricou și neavând grijă de aparatul foto.

Locul meu favorit sunt două. Pe de o parte, câmpul din apropierea locuinței mele, unde am realizat majoritatea fotografiilor din seria Hibernal haiku și unde știu că pot găsi în continuare o mulțime de mici și mari întâmplări imortalizabile fotografic (mă scuzați, așa e vorba; recunosc că pentru mine e cam mult și aș prefera, în loc de „imortalizabile”, ceva mai lejer, precum „mai-puțin-mortalizabile”) și, pe de alta, podul de la Blejoi, unde mă tot preumblu de ceva vreme încoace.

(Text apărut în http://blog.f64.ro/2015/01/19/peisaje-de-iarna-povesti-din-culise/. )

Niciun comentariu: