4 iunie 2019

Caractere. Soldații primăverii

5 comentarii:

G.F. spunea...

Soldații luptă. Împotriva cui luptă soldații Primăverii? Ei nu se luptă cu soldații Iernii, așa cum am fi tentați să credem. Soldații Primăverii nu sînt adversarii soldaților Iernii, ci aliații lor, așa cum sînt aliați și cu soldații Verii și Toamnei. Soldații celor patru anotimpuri sînt aliați în lupta împotriva soldaților Morții. Dar cine sînt soldații Morții? Soldații Morții sînt soldații Nevederii. Prin urmare, soldații Primăverii luptă împotriva noastră, împotriva alianței noastre cu Nevederea și Moartea.

Andrei spunea...

Bine ar fi, atunci, să știm să ne lăsăm înfrânți. Amin!

G.F. spunea...

Da, singura noastră șansă este să fim cuceriți la timp. În orice fotografie adevărată și în orice reușită adevărată se află acest timp, timpul biruinței vieții și adevărului.

Andrei spunea...

...și, dacă e vorba de fotografie, putem vorbi și de biruința luminii, în sensul evanghelic: „viața era lumina oamenilor”. Aceasta, cu atât mai mult cu cât fiece fotografie funcționează ca o nouă geneză - la o apăsare de buton, în bezna camerei obscure, irumpe lumina: „Să fie Lumină!”.

G.F. spunea...

Da. Pînă și dușmanii luminii se folosesc de lumină, inclusiv în fotografie. Copacul luminii ne învață însă că de lumină nu trebuie să ne folosim, ci să-i slujim. Natura strălucește pentru că este smerită. Copacul luminii, din fotografia dumneavoastră, poartă lumina ca pe un nimb, ca pe o coroană. Omul își pierde lumina pe măsură ce devine tot mai mîndru. Vedetele au nevoie de lumina proiectoarelor, altfel ar dispărea în întunericul lăuntric.
O fotografie reușită este una care trimite către natura personală a luminii, în sensul evanghelic pe care l-ați amintit, trăsătură care poate fi descoperită și în fotografiile de portret din seria Tanti Elisaveta.