7 decembrie 2008

#44 ( 'YHWV' vs 'E = mc2')

Dincolo de aspectul că a judeca disjunctiv religia faţă de ştiinţă ('sau..., sau...') constituie o eroare, mă tot gândesc că, nici mistic, nici om de ştiinţă, mi se pare mult mai (paradoxul e doar aparent) raţional şi firesc de acceptat, dacă ar fi să aleg doar una din ele, ideea existenţei unui Dumnezeu bun şi iubitor decât Teoria relativităţii.

Nu posed personal suficiente date pentru a lua drept valabil ce spune Einstein (exemplu aleator, cel mai la îndemână, bineînţeles). Oamenii au crezut mii de ani că Pământul e plat şi, iată, s-au înşelat. Cât din ceea ce denumim noi azi "ştiinţă" merită realmente o atare etichetă şi cât nu e, de fapt, un soi de îngenunchere oarbă în faţa unei idei în fapt greu verificabile realmente ? Adică de ce să cred mai mult ce spune un tip de la Harvard - asta dacă primesc informaţia nemediat, direct de la sursă - decât ce spune un nene blând de la o mănăstire ? În care dintre cele două cazuri există, deci, o (pretinsă) superstiţie mai mare ?

'YHWV' >>> 'E = mc2' .

7 comentarii:

miChou spunea...

E vorba de PR aici. *Ei* au avut campanii mai virale, chestii mai noi şclipicioase. Ce poate sa facă în faţa lor părintele blajin de la mănăstire?

Anonim spunea...

mie mi se pare amuzant ca istoria se repeta. in buna traditie a primilor navigatori care notau pe harta punctul in care au ajuns apoi trasau o line pe care scriau "dincolo sunt balauri", asa si oamneii de stiinta actuali invoca tot felul de fantasmagonii pentru a justifica lipsa explicatiilor in anumite cercetari.
chiar e amuzant sa-i vezi pe agnostici mistificand :)

Anonim spunea...

a, si daca veni vorba de Einstein, se pare ca pe patul de moarte ar fi spus "totusi Dumnezeu precede Big Bang-ul"
:)

Andrei spunea...

@miChou - asa e. dar, cred, 'PR'= 'PUBLIC (s.m.) relations'. publicul a ales si alege in continuare. nu l-a fortat nimeni (in general vorbind).

@surferb - curat amuzant. insa dureros de amuzant. cum poti sa afirmi cu atata hotarare superioritatea absoluta a rationalului cand ai, in insusi acest domeniu, numarul ala IMAGINAR, 'i' ? Steinhardt cita pe cineva - nu mai stiu cine - care spunea ca in vremea noastra divinul s-a refugiat in, de exemplul, numarul asta.

Andrei spunea...

... cel citat era Leibniz. :)

miChou spunea...

Public sau nu, PR-ul în ziua de azi is all about manipulare...

Andrei spunea...

Corect. :)