27 octombrie 2007

Ab initio


Să crezi că poţi vorbi despre teorema lui Pitagora fără a fi înţeles în prealabil ce este acela un triunghi constituie pentru o persoană cu o minimă rigurozitate în gândire o evidentă greşeală. Să cercetezi un anumit aspect, de orice natură ar fi el, neînţelegându-i principiile de bază, cele care îl pun în mişcare, axiomele adică, reprezintă din start o cale sigură spre o perfidă rotire într-un magnific, dar inutil, cerc vicios. Rotire cu atât mai perfidă, cu cât nu îţi dai seama de ea. Cerc cu atât mai vicios, cu cât pare mai spectacular.
Voi căuta, deci, să încep cum trebuie – cu începutul.

*

Postmodernii (sau să zic « veacul ăsta nebun » ? ), bag seamă, au o repulsie funciară faţă de axiome. Eu însă rămân ce-am fost… încăpăţânat.

Artă. Arta. Ce este ea/care este scopul ei ? Pentru mine, arta se aseamănă cu scara lui Iacob. Un capăt al ei se afundă în mocirla realului imediat, obiectual şi supus capriciilor hazardului, iar celălalt se pierde în înălţimile transcendenţei, mai exact, ale divinităţii. Pe şleau : condiţia autentică a omului nu este nici pe departe aceea de animal, oricât de raţional, a cărui fiinţare se limitează la ceea ce doar ochii fizici pot percepe. Actuala noastră existenţă pe pământ nu e decât un ocol nefericit, doar un exil pe care am reuşit să ni-l trasăm singuri. Purtăm în noi, fiecare, o sămânţă de dumnezeire, care ne cheamă şi ne îndeamnă să ne reamintim cine suntem cu adevărat. Iar arta reprezintă un mod de realizare a acestei «anamneze», aşa cum zicea unul dintre oamenii aceia morţi. Zic «un» mod pentru că nu aceasta e, totuşi calea regală – ci aceea a sfinţilor. Noi, ceilalţi, « trăim şi noi cum putem înăuntru », vorba lui Iona al lui Marin Sorescu (alt nene mort). Cinic – şi călduţ – compromis.

Prin urmare, asemeni celorlalte arte, şi fotografia posedă aceleaşi date de plecare. Ce are ea în plus e că lucrează cu o materie primă – sau această materie primă lucrează cu ea – de cea mai înaltă speţă. Dacă literatura caută, prin cuvinte, Cuvântul, fotografia revelează lumina din Lumină. Ceea ce ne doresc şi nouă.

Niciun comentariu: