„În aceste condiţii, ceea ce are de conservat mişcarea conservatoare e tocmai definiţia omului, înţelesul naturii umane. Conservatorismul e o afirmare a prezenţei şi, ca atare, nu poate fi nici spiritualist, nici materialist, ci personalist. Stânga liberală vrea să pună mâna pe sistem ca să creeze un om după chipul şi asemănarea sistemului, un om perfect adaptabil şi interşanjabil. Conservatorii trebuie să apere omul pentru a articula o societate după chipul şi asemănarea omului, fără ambiţii tehnocratice şi fără a robotiza omul de dragul producţiei, fără a distruge criteriile discernerii binelui de rău de dragul egalităţii, fără a distruge familia ca «ordine naturală permanentă în care înfloreşte fiinţa umană» (Susan Orr) de dragul experimentelor sexuale, fără a pretinde că suntem zei dar că singurul zeu e nimicul. În aceste condiţii, conservatori sunt cei care rezistă oricărei întreprinderi şi oricărui set de valori care tind la abolirea omului, de la corporatismul de stat la cel anonim. Ce mai putem conserva? Taina persoanei umane, acea realitate necuantificabilă, imposibil de vândut sau cumpărat şi care e neglijată de ideologii actuali de dragul «minorităţilor» şi al aşa-zişilor «marginali». […]
Marginalul [autentic] e trecătorul, omul a cărui traiectorie e în afara sistemului. Omul care stă pe propriile picioare. Omul al cărui centru de greutate e în afara sistemului. Omul a cărui marginalitate e trăită ca detaşare de lume, nu ca înfrângere şi ca resentiment în lupta pentru parvenire. Marginalitatea ca luciditate e ceea ce ne trebuie. Or, ceea ce avem e marginalitatea — conformism şi poliţie ideologică.
Există, de aceea, o mai mare valoare «revoluţionară» în cuminţenie decât în conformismul nonconformismului. Atunci când cuminţenia nu înseamnă adaptarea la sistem, ci boicotarea lui tăcută, abandonarea lui spre a urca spre alte urcuşuri de taină.“
Fragment din A treia forţă: România profundă, de Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon, Editura Logos, 2008. Carte fundamentală, citabilă integral, daca mă întrebaţi pe mine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu