20 noiembrie 2007

Bâlea Lac







*

A văzut şi subsemnatul „Evan Almighty”, urmarea filmului „Bruce Almighty”. Deşi, ca de obicei, americanii încearcă să profite la maxim pornind de o reuşită iniţială – recte, filmul de care vorbesc nu e chiar o culme a artei cinematografice -, am reţinut de aici nişte vorbe de mare bun-simţ şi profunzime. Profunzime datorită bunului-simţ şi invers. Ideea e cam aşa: atunci când vrei să fii curajos şi te rogi pentru asta, Dumnezeu nu te face curajos, ci îţi dă oportunitatea de a deveni curajos. Când te rogi să fii mai bun, nu devii pur şi simplu, ci ţi se dă posibilitatea pentru asta: „unui copil i-aş da aripi, dar l-aş lăsa să înveţe singur să zboare” (G. G. Marquez) sau „şi Adevărul vă va elibera” (Sf. Pavel) .

P.S. Recunosc, citatele nu sunt din sursele menţionate, ci din ultimele versuri ale lu Vali Copilu’ de Aur Minune Vijelie Fără Număr de la Craiova Salam Peşte Reynolds şî invitaţii acum şi pe sidi. :))

5 comentarii:

danushka spunea...

Am o nelamurie in legatura cu citatul "si Adevarul va va elibera"... imi poti spune in ce context apare, in ce lucrare?
multam anticipat!

danushka spunea...

Eu il stiam din evanghelia scrisa de apostolul Ioan, cand acesta reda cuvintele Mantuitorului... "veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi" [cap.8:32] si stiam ca apare doar acolo... ma gandeam ca poate mi-a scapat si spune si Pavel acelasi lucru in alta parte a Bibliei. Sper ca nu am deranjat ori suparat in vreun fel.
Seara buna!

Andrei spunea...

nu, nu m-ai suparat, Doamne fereste!... :)
am fost plecat si nu am intrat pe net, de aici intarzierea in a-ti raspunde.

cred ca ai dreptate, am cautat si eu in Biblie si s-ar putea sa fi incurcat eu pur si simplu borcanele. bine, in contextul de fata, nu conteaza asa mult daca e Sf. Ioan sau Sf. Pavel. :)

Andrei spunea...

P.S. daca ti-am cauzat cumva neplaceri prin aceasta eroare, imi cer scuze.

danushka spunea...

nici o neplacere nu s-o ivit. voiam sa stiu de apare in vreuna din epistolele lui Pavel gandul mentionat.
multumesc!